Mosselen

01 september 2012

Met de ´r´ in de maand neemt de consumptie van mosselen toe, maar eigenlijk hoef je niet te wachten tot september. Dit jaar waren de mosselen bij aanvang in juni al van een uitstekende kwaliteit. Het vleesgewicht lag op een redelijk hoog percentage, waardoor de consument waar kreeg voor zijn geld. In ons land, maar ook daarbuiten en dan vooral bij onze zuiderburen, kan de Zeeuwse mossel bogen op een groeiende populariteit. Het gros van de mosselen is doorgaans afkomstig van de Waddenzee. Slechts een fractie van de totale jaarlijkse mosselproductie komt van kweekpercelen in de Oosterschelde.

Deze zomer laat echter een ander beeld zien. In de eerste weken van het nieuwe seizoen bestond de aanvoer voornamelijk uit mosselen die afkomstig waren van de Oosterschelde. De mosselen uit de Oosterschelde bleken namelijk een voorsprong in groei te hebben genomen op hun soortgenoten uit de Waddenzee. De Zeeuwse mosselen zaten vol met vlees en dat is erg prettig, want het kan een domper zijn als een dampende pan mosselen voor je neus hebt staan
en je zit priegelstukjes uit de relatief grote schelp te peuteren. Daar maak je geen vrienden mee.

Scoren doe je wel als je wat weet te vertellen over de achtergrond van het Zwarte Goud, zoals de echte Zeeuwen het schelpdiertje graag noemen. Want hoe komt ie aan de naam Zeeuwse mossel als het gros van de Waddenzee afkomstig is? Nadat de mosselkweker zijn lading op de veiling in Yerseke  heeft aangeboden, passeert de mossel verschillende stations. Een verblijf op de voorraadpercelen van de handelaren in een kom van de Oosterschelde en het daarna verwateren in speciale bassins met gekoeld Oosterscheldewater, is er de oorzaak van dat het gitzwarte schelpdiertje het predicaat ´Zeeuwse mossel´ verdient. De mosselkweker, waarvan de meesten uit Yerseke, Bruinisse, Zierikzee en Tholen afkomstig zijn, pacht op verschillende locaties van de Waddenzee en Oosterschelde percelen van de overheid. Percelen zijn afgebakende kweekgronden, ter grootte van een paar voetbalvelden, om mosselen optimaal te laten groeien. Zodra de kweker in het voorjaar zijn mosselzaad heeft verzameld, zaait ie dat uit op percelen, waarvan hij vermoedt dat ze daar goed groeien. Het mosselzaad hecht zich aan de bodem en groeit in ongeveer twee jaar tijd uit tot consumptiemosselen. Afhankelijk van het voedselaanbod groeien mosselen op het ene perceel soms beter dan op het andere.Al met al blijft de mossel een delicatesse en is het product in een mum van tijd klaargemaakt. Bij Vishandel Simonis zijn de mosselen weer volop verkrijgbaar, eigenlijk al vanaf de maand juni.

Op de foto liggen mosselkotters met volle ladingen voor de mosselveiling in Yerseke op hun beurt te wachten. (foto W.M. den Heijer)